(VIDEO) Naprednom tehnologijom rješavaju problem demografskog starenja

Uz Singapur, Japan je još jedna azijska zemlja koja se suočava s porastom udjela starijih u ukupnoj populaciji. Trenutno je oko 25% japanskog stanovništva starije od 65 godina, a to će se povećati na 40% do 2060. Takav demografski pomak ozbiljno bi mogao opteretiti uspostavljeni japanski mirovinski sustav, a starenje japanske radne snage već je počelo usporavati japansko gospodarstvo.

Kako bi spriječili posljedice demografskog starenja, japanska vlada zauzela je višestruki pristup s ciljem udovoljavanja potrebama japanskog stanovništva i  da bi potaknula gospodarski rast.

Japan je 2000. godine uveo osiguranje za dugotrajnu njegu, poznato kao jedno od najizdašnijih i najsveobuhvatnijih zdravstvenih osiguranja na svijetu. Osiguranjem se plaćaju profesionalno osmišljeni, odobreni od vlade, planovi skrbi koji starijim osobama nude izbor različitih modela skrbi, poput života u ustanovama za njegu, kućne njege i pomoći u kupovini namirnica. Japanska vlada nastavila je poboljšavati planove skrbi u 2011. uvođenjem više modela skrbi koji integriraju zdravstvenu zaštitu, preventivnu skrb i dugotrajnu njegu.

Roboti kao ispomoć

Na ekonomskom planu, japanska je vlada također potaknula stvaranje MedTech-a i industrije za njegu starijih osoba, iskoristivši povijesnu prednost Japana u industrijskoj proizvodnji, dizajnu i korisničkoj službi. Na primjer, uz pomoć državnog financiranja, japanske tvrtke sada ulažu u dizajn robota za njegu.

Jedan od njih je robot-tuljan Paro, mehaničko pomagalo namijenjeno da terapeutski djeluje na emocionalne reakcije kod pacijenata u bolnicama i staračkim domovima, njegovo djelovanje je slično terapiji uz pomoć životinja.

Osim toga, Japanci su izumili i prototip visećeg robota koji pomaže u kućanstvu. Ideja da visi poput šišmiša je proizašla iz toga što su japanski domovi uglavnom skučeni.

Ne samo da će ove nove tehnologije proizvoditi proizvode i usluge koji će zadovoljiti potrebe japanskog starenja stanovništva i smanjiti troškove skrbi, već bi vladina investicija također mogla stvoriti novu industriju rasta za Japan.

 

Izvor: WeForum

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Komentiraj

Najnovije