(VIDEO) Dronovi dobivaju novo ruho: Modelirani su po obliku tijela vretenca

Australski istraživači modelirali su oblik tijela vretenca i njegova aerodinamična svojstva kako bi shvatili principe tog vrhunskog letećeg stroja i primijenili ih u izradi bespilotnih letjelica.

Tim doktoranada sa Sveučilišta Južne Australije projektirali su i testirali ključne dijelove bespilotne letjelice inspirirane vretencem i njegovim vještinama lebdenja, krstarenja i izvođenja akrobacija u zraku.

Učinkoviti grabežljivci

Studenti su radili na daljinu, od kuće rješavali matematičke formule, digitalizirali fotografije krila insekata u 3D modele i izradili prototip za testiranje dijelova letjelice. Njihova su otkrića objavljena u časopisu Drones.

Iz oblika i ponašanja vretenca daju se izvući brojne inženjerske lekcije. Letačke sposobnosti evoluirale su milijunima godina kako bi osigurale preživljavanje vrste. Oni mogu mijenjati smjer leta velikom brzinom i uzletjeti noseći tri puta veću težinu od vlastite. Uz to, vretenci su jedan od najučinkovitijih grabežljivaca prirode koji ciljaju, progone i hvataju plijen s 95 posto uspješnosti.

Korištenje bespilotnih letjelica eksplodiralo je posljednjih godina – za potrebe sigurnosti, vojske, dostave, snimanje filmove i zdravstvenih pregleda. No, u usporedbi s vretencima i ostalim letećim insektima dronovi su još uvijek prilično neučinkoviti i veliki potrošači energije.

Svestrani letači

Australski istraživači modelirali su oblik tijela vretenca i njegova aerodinamična svojstva kako bi shvatili principe tog vrhunskog letećeg stroja. A kako ih je teško uhvatiti, razvili su optičku tehniku ​​za fotografiranje geometrije krila 75 različitih vrsta iz staklenih vitrina u muzejskim zbirkama.

U prvom svjetskom eksperimentu rekonstruirali su 3D slike krila, uspoređujući razlike između vrsta. Krila vretenaca duga su, lagana i kruta, s vrhunskim aerodinamičnim performansama. Njihov dugački trbuh čini oko 35 posto njihove tjelesne težine i ima presudnu ulogu u njihovoj letačkoj sposobnosti.

Istraživači vjeruju da bi bespilotne letjelice inspirirane vretencima mogle obavljati mnoge poslove, od prikupljanja i isporuke tereta i sigurnog djelovanja u blizini ljudi, preko istraživanja osjetljivog prirodnog okruženja, do obavljanje dugih nadzornih misija.

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.