Preskačete doručak? Evo što se tada događa u organizmu

Neki ljudi dan ne mogu početi bez doručka, a drugi pak ne mogu zamisliti da jedu čim se probude. Ipak, obje strane imaju prilično snažne argumente zašto je dobro ili nije dobro jesti ujutro.

Dugo vremena doručak se smatrao najvažnijim obrokom u danu, no najnovija istraživanja govore da nema dugotrajnih negativnih posljedica za organizam ako ga preskočite. Evo što se sve može dogoditi u organizmu ako odlučite preskakati doručak.

Veći rizik za razvitak bolesti

Prema dijetetičarki Kristi King, oni koji preskaču doručak imaju veći rizik od razvitka dijabetesa tipa 2, pretilosti, infarkta i visokog tlaka.

Uskraćujete si nutrijente

“Doručak je odličan način za konzumiranje važnih nutrijenata poput vlakana i vitamina. Preskakanjem doručka ih uskraćujete tijelu što može imati dugoročne posljedice”, kaže King i dodaje: “Radite ono što vama paše, ako niste gladni čim se probudite pojedite doručak sat ili dva nakon buđenja”.

Zaustavljate proces starenja kože

Jedan od benefita preskakanja doručka je što pomaže u borbi protiv starenja. Na ovo se može gledati kao na vrstu detoxa jer produljujete posto koji se krenuli večer prije kada ste legli u krevet. Post je prema nekim istraživanjima najbolji način za poticanje zdravog starenja jer daje tijelu vremena da se riješi loših stvari.

Kreću glavobolje i vrtoglavice

Nedostatak “goriva” poput glukoze dovodi do smanjenja funkcije moždanih stanica zbog čega možete iskusiti glavobolje i vrtoglavice. Tako vam tijelo govori da mu je potrebno “gorivo” odnosno hrana.

Propuštate unijeti proteine

Dobro je dan početi obrokom bogatim proteinom. Konzumiranje hrane poput jaja, proteinskih shakeova ili grčkog jogurta održavaju energiju na zdravoj razini tijekom dana. Izbalansirani doručak osigurava da ćete ostati namireni do sljedećeg obroka.

Loš zadah

Loš zadah bit će još gori ako preskačete doručak jer niste unijeli ništa u organizam što bi neutraliziralo loš zadah.

Otpuštaju se endorfini

Svaki puta kada preskačete obrok, posebno doručak, tijelo otpušta spojeve koji stimuliraju otpuštanje uskladištene energije. Tehnički, objašnjava nutricionistica Heather Pratt, tijelo jede samo sebe jer registrira da gladujemo. Ovaj proces uključuje i otpuštanje prirodnih analgetika, odnosno endorfina. Zbog njih se osjećamo dobro, zbog čega se mnogi osjećaju odlučno kada preskoče doručak.

Kaos sa šećerom u krvi

Preskakanje doručka može utjecati na razine šećera u krvi zbog čega možete biri nervozni kada ste gladni. “Kada vam razina šećera u krvi naglo padne, to će se vidjeti na vašem raspoloženju. Uz to ćete ostati i bez energije”, kaže King.

 

Izvor: Eat This

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.