Ovaj morski crv ima stotinu analnih otvora iz kojih izrastaju oči i mozak uoči razmnožavanja

Jedna stražnjica obično je dovoljna većini životinja, osim ako ste vrsta morskog crva čije se tijelo od glave grana u desetke različitih smjerova, a svaka od tih “grana” završava – stražnjicom. No, ti crvi nisu posebni samo po tome, već im iz stražnjice mogu izrasti oči i mozak kada su spremni za razmnožavanje.

Znanstvenici su detaljno proučili ova neobična oceanska stvorenja koja nose ime Ramisyllis multicaudata i žive u vodama blizu Darwina u Australiji. Prvi su put opisali unutarnju anatomiju crva, koja je neobična kao i njihova vanjština.

Naime, Ramisyllis multicaudata je segmentirani crv iz obitelji Syllidae u kojoj postoji oko tisuću opisanih vrsta, no samo dvije od njih su zapravo velika, razgranata tijela – R. multicaudata i dubokomorski crv Syllis ramosa.

Razgranavanje tijela prilično je često kod biljaka i gljiva, no kod životinja je takva anatomija gotovo nečuvena, tvrde iz Australske akademije znanosti.

“Jednom kada je stolon spreman, odvaja se od ostatka tijela i slobodno pliva dok se ne spari i umre”, stoji u studiji.

Unutarnja anatomija neobičnog crva

Međutim, unutrašnjost stolona, kao i unutarnja anatomija crva bila je gotovo potpuna nepoznanica. Znanstvenici su se stoga okrenuli mikroskopiji, rendgenskoj računalnoj mikrotomografiji, bojanju tkiva i kemijskim analizama kako bi identificirali organe crva i anatomske sustave te ih digitalno rekonstruirali u 3D.

Otkrili su da se u stolonima nalazi mozak i živčani sustav, s gustim prstenom živčanih završetaka koji oslobađaju serotonin, smještenim iza glave svakog stolona.

U ostatku tijela R. multicaudate krvne žile su se protezale kroz sve grane, ali znanstvenici nisu pronašli strukture slične srcima. Cirkulacijski i probavni organi dijele se i granaju, a na spoju svake nove grane stvaraju se snažni “mišićni mostovi”, zadebljale mišićne strukture koje nikad prije nisu viđene kod crva.

Analizirajući oblike mostova, znanstvenici su mogli utvrditi koje su grane starije, a koje novije.

Još jedno neobično otkriće bilo je da, iako probavni sustav crva izgleda kao da funkcionira, “čini se da su im crijeva uvijek prazna”.

Simbioza sa spužvom

R. multicaudata veći dio svog odraslog života provodi u simbiozi s domaćinom spužvom, dok je glava crva zakopana duboko u spužvi. Rendgenske zrake i digitalni 3D modeli znanstvenika prvi su put pokazali da je cijelo granato tijelo crva također duboko ugrađeno u domaćina, dok se grane protežu kroz veći dio kanala koji su dio spužvine unutarnje anatomije.

“Naše istraživanje rješava neke zagonetke koje su ove fascinantne životinje nametale otkad su otkrivene krajem 19. stoljeća. Međutim, još uvijek je dug put do potpunog razumijevanja ovih životinja u divljini.

Primjerice, ova je studija pokazala da bi njihova crijeva mogla biti funkcionalna, ali u njima nikad nije pronađen trag hrane pa je i dalje tajna kako hrane svoja ogromna razgranata tijela. Ostala pitanja postavljena u ovoj studiji su kako grane tijela utječu na cirkulaciju i živčane impulse”, rekla je koautorica studije Maite Aguado.

 

Izvor:  LiveScience

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.