Kazneno prijavljeni za djela iz gospodarskog kriminaliteta

Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, policija je protiv dvojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 34 i 61 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Policija 61-godišnjaka sumnjiči da je kao odgovorna osoba tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, u razdoblju od 1. siječnja 2016. pa do 25. rujna 2018. godine, isplaćivao novčana sredstava sa žiro računa tvrtke na svoj račun i na račune, odnosno, u korist poslovno povezanih osoba. Nekontroliranim i neevidentiranim isplatama je tako proslijeđeno više od 1.800 000 kuna, što je dovelo do nelikvidnosti tvrtke i nesposobnosti plaćanja obveza prema vjerovnicima, a u konačnici je prouzročen i stečaj tvrtke/društva. Ujedno je ostvario i počinjenje kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju nepravdanjem podignutih gotovinskih novčanih sredstava sa žiro računa društva u iznosu od oko 43 000 kuna.
 
Za osumnjičenog 34-godišnjaka je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je kao odgovorna osoba povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg zastupa jer je od 25. rujna 2018. godine, u vrijeme neposredne prijeteće nesposobnosti za plaćanje obveza društva, isplatio sebi dobit iz poslovanja te izvršio prodaju imovine društva ispod knjigovodstvene vrijednosti čime je umanjio buduću stečajnu masu društva za ukupni iznos od gotovo 611.000 kuna. Uz to je prestao voditi poslovne knjige društva, a u zakonski predviđenom roku nije podnio ni nadležnom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad predmetnom tvrtkom, što je bio dužan učiniti prema zakonskim odredbama kao odgovorna osoba tvrtke.
Time je uz kazneno djelo prouzročenje stečaja, ostvario i elemente počinjenja kaznenog djela povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.
Po završetku istraživanja, zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, policija je protiv obojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.