Ima 3.000 puta više bakterija nego držač na zahodu: Ova mala stvar je jedna od najprljavijih u domu

Od početka pandemije pazimo na higijenu i čistoću kao nikad prije, no mnogi često preskaču jednu malu površinu koju možda ni ne primijete.

Novo istraživanje pokazalo je da je računalni miš jedna od najprljavijih stvari u kući, vjerojatno prljavija nego što možete zamisliti. Studija je provedena u namjeri da podsjeti ljude, koji zbog pandemije rade od kuće, da ne zaborave čistiti radne površine, računalo i sve popratne dijelove.

Istraživanje je obuhvatilo oko 900 osoba koje rade od kuće kako bi doznali više o njihovim navikama vezanim uz čistoću i higijenu.

Nakon što su prikupili razne uzorke pune bakterija s površina u domovima gdje ljudi rade, napravili su laboratorijsku analizu.

Miš se pokazao kao najprljaviji predmet, a slijede ga odmah monitor i slušalice. Naime, na mišu je otkriveno 3.448 puta više bakterija nego primjerice na držaču u zahodu.

Kako očistiti miš

Vrlo je važno očistiti sve površine na mjestu gdje radite, najmanje jednom tjedno. Naravno, čišćenje elektroničkih aparata nešto je drugačije od čišćenja običnih površina, ali s mišem su stvari prilično jednostavne.

Prvo što morate učiniti je isključiti aparate iz struje prije čišćenja.

Ako želite samo brzo prebrisati, koristite vlažan komad tkanine, no pazite da ne špricate vodu direktno na aparate jer se tako mogu oštetiti.

Možete koristiti profesionalna dezinfekcijska sredstva, a ako vam ona nisu dostupna, uvijek možete alkoholom navlažiti krpu i tako prebrisati pa pustiti da se posuši.

Za teže dostupna mjesta, kako na mišu, tako na računalu, možete koristiti alkoholom natopljene štapiće za uši.

Najvažnije u svemu je redovito čišćenje, barem jednom tjedno, i to po mogućnosti na kraju radnog tjedna.

 

Izvor: Mind Body Green

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.