Evo nekoliko savjeta za organiziranje vjenčanja u pandemiji

Neponovljiva lokacija, posebno skrojeni haljina i odijelo i lista gostiju od najmanje 150 ljudi, nešto je što se u pandemiji teško moglo zamisliti.

Mnogi mladenci, koji su planirali vjenčanje prošle godine, morali su promijeniti planove zbog pandemije. Neki od njih su potpisivanje papira odgodili za neka bolja vremena, a neki su iskoristili ono što im je bilo na raspolaganju – uži krug obitelji ili čak samo kumovi, privatno dvorište umjesto restorana za večeru, glazbu sCD-a umjesto benda uživo.

Sa sve više cijepljenih ljudi, i opcija je nešto više, no stručnjaci i dalje upozoravaju da je sigurnost prioritet što znači da bi se za svaku organizaciju trebalo konzultirati lokalne epidemiologe i paziti na mjere.

“Dok se situacija ne poboljša, moramo pronaći inovativne načine da i dalje možemo uživati i proslaviti, ali i ostati sigurni”, rekla je dr. Ada Stewart, obiteljska liječnica, za CNN.

Vjenčanje u doba pandemije

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju izbjegavanje velikih okupljanja, neovisno o statusu cijepljenja. Koronavirus se širi kad zaražena osoba iskašljava, kiše ili govorom prenosi zaražene čestice koje onda druga osoba udiše, a ako se radi o zatvorenom prostoru, virus se akumulira i širi zrakom. Zaraziti se možemo i preko kontaminiranih površina, no to je vrlo rijetko.

Međutim, zbog svega toga, vjenčanja se još uvijek smatraju visokorizična. Puno ljudi na jednom mjestu, koji pričaju, smiju se, jedu, piju, plešu, možda se i grle, sve to stvara idealnu klimu za širenje virusa.

Vjenčanje na otvorenom

Stručnjaci ističu da je prijenos zaraze na otvorenom vrlo malen pa vjenčanja na otvorenom ne predstavljaju velik rizik, čak i ako se ne zna jesu li gosti cijepljeni ili nisu.

Evo nekoliko ideja za vjenčanje na otvorenom:

 • Organizirajte druženje u dvorištu kuće.
 • Iskoristite ukrase koje imate.
 • Vjenčanje možete prenositi putem interneta za sve one koje niste mogli pozvati.
 • Izbjegnite zajedničko fotografiranje.
 • Izbjegnite bacanje buketa.

Vjenčanje na zatvorenom

Vjenčanja u zatvorenim prostorima još uvijek predstavljaju veći rizik, no i vi možete učiniti puno kako biste ga minimalizirali i druženje učinili što sigurnijim.

Evo nekoliko ideja za vjenčanje na zatvorenom:

 • Tražite potvrdu o cijepljenju. (Ako su svi cijepljeni, restrikcije ne moraju biti stroge.)
 • Pobrinite se da osobe iz različitih kućanstava budu stolovima udaljene barem dva metra.
 • Potražite prostor s kvalitetnom ventilacijom. Kvalitetnijoj ventilaciji pridonijet će visoki stropovi i veliki prozori.
 • Ne planirajte više od 50 gostiju.
 • Izbjegavajte švedski stol.
 • Skratite druženje koliko možete – duža izloženost u zatvorenom prostoru, znači i veći rizik od zaraze.
 • Izbjegnite zajedničko fotografiranje.
 • Izbjegnite bacanje buketa.
 • Osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava na stolovima.
 • Naravno, najbolje bi bilo kad biste mogli osigurati testiranje na mjestu događaja, no to nije lako izvesti jer još uvijek nema puno testova u širokoj upotrebi.
 • Neki parovi angažiraju stručnjake da im pomognu s organizacijom u covid uvjetima.
 • Kako god bilo, mladenci su ti koji određuju pravila, a kako bi se izbjegle nejasnoće, stručnjaci savjetuju da umjesto dosadašnjih papira i pozivnica, za pozive i upute i pravila koristite online servise – bilo preko stranice, maila ili nekog drugog servisa za komunikaciju.
 • Na koncu, s obzirom na pandemiju, očekivanja i mladenaca i gostiju treba prilagoditi pa će i rezultat biti bolji.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.