Evo na koje sve načine banane pomažu pri mršavljenju

Što se mršavljenja tiče, banane obično nisu prvo voće koje se preporučuje. Obično je tu bobičasto voće zbog niskog udjela ugljikohidrata i šećera i visokog udjela vlakana. Ipak, nutricionisti kažu da je to krivi pristup jer i banane mogu ubrzati mršavljenje.

U nastavku slijedi sedam načina kako banane ubrzavaju mršavljenje.

Zelene banane poboljšavaju probavu i daju energiju

“Ako jedete banane, iako su još uvijek malo nezrele zapravo unosite odličan izvor probiotičkog škroba koji je dobar za probavu”, kaže registrirana dijetetičarka Kara Landau.

“To znači da zapravo njegujete svoja crijeva, pomažete pri sitosti i pomažete svojim stanicama da više reagiraju na inzulin. Kada vaše stanice više reagiraju na inzulin, to sprečava jedan od uobičajenih mehanizama za skladištenje masti u vašem tijelu, i umjesto toga, dulje ćete se osjećati sitima, a možda ćete čak i jesti manje tijekom sljedećeg obroka, što u konačnici podržava ukupan unos energije. “

Osjećate se sitima

“Banane su na lošem glasu zbog višeg udjela ugljikohidrata”, kaže dijetetičarka Theresa Gentile.

“Ali, banane vam zapravo mogu pomoći da smršavite ako se jedu kao dio uravnotežene prehrane. Srednja banana sadrži 3 grama ukupne dnevne količine vlakana i 0,6 grama topivih vlakana, pomažući vam da se duže osjećate sito. Nezrele banane sadrže i otporni škrob koji izbjegava probavu u crijevima pomažući u stvaranju korisnih bakterija u crijevima, što može pomoći u prevenciji pretilosti”, dodaje.

“Da biste pojačali ovaj efekt sitosti, pokušajte spojiti banane s proteinima poput grčkog jogurta, maslaca od kikirikija ili kajgane,” kaže Mackenzie Burgess, dijetetičarka

Dovoljno su slatke da budu desert

“Banane vam mogu pomoći u mršavljenju ako ih uvrstite u svoje prehrambene navike kao dobru zamjenu za slatkiše / deserte”, kaže dijetetičar Ricci-Lee Holtz.

“Ako bananu kombinirate s izvorom proteina poput badema, maslaca od kikirikija ili čak sira, to omogućuje vašem tijelu da se osjeća sito i pomaže vašem umu da se osjeća zasićeno pružajući onu slatku zamjenu.“

Pomažu kod reguliranja šećera u krvi

“Banane poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što pomaže tijelu da učinkovitije obrađuje glukozu, a time smanjuje težinu”, kaže Best. “Banane su izvrstan izvor rezistentnog škroba, koji pozitivno utječe na rezistenciju na inzulin.”

Mogu pomoći kod spavanja

“Poboljšanja spavanja mogu pomoći kod energije tijekom dana što pak rezultira kvalitetnijim treninzima”, kaže Best. “Banane sadrže melatonin, prirodnu kemikaliju odgovornu za čvrst san, i mogu pomoći u poboljšanju kvalitete spavanja.”

Prema studiji koju je objavio časopis Annals of Internal Medicine, gubitak sna može modificirati unos i potrošnju energije, što znači da smanjeno spavanje uzrokuje smanjenu stopu gubitka kilograma. Budući da banane mogu pomoći u kvaliteti vašeg sna, one mogu samo koristiti vašem snu što rezultira bržim gubitkom kilograma s vremenom.

Pomažu kod treninga

“Vaši treninzi mogu biti učinkovitiji i uzrokovati manje grčeva u mišićima”, kaže Best. “Mišićni grčevi mogu biti povezani s poremećajem ravnoteže elektrolita, posebno kalija, a banane su prepune ovog hranjivog sastojka”, dodaje.

Imaju malo kalorija i puno nutrijenata

“Banana srednje veličine ima oko 100 kalorija i sadrži 3 grama vlakana”, kaže dr. Lisa Young. “Banane su pune vlakana koja vam pomažu da budete siti i stabilizirate šećer u krvi što ih čini izvrsnom hranom za mršavljenje. Također su bogate mineralima kalijem i magnezijem koji pomažu mišićima da se opuste, a možda pomažu i u spavanju.”

“Ima savršenu ravnotežu vitamina (B6 i C), vlakana, magnezija, mangana, kalija i ugljikohidrata. Broj kalorija u bananama često je razlog zbog kojeg većina banane povezuje s debljanjem. Međutim, imajte na umu da banana sadrži samo 102 kalorije, 12% preporučenog unosa kalorija”, kaže Reads.

 

Izvor: N1Eat this

Foto: Pexels

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.