Držite laptop u krilu? Evo što to čini vašoj koži

Jeste li primijetili male crvene mrlje koje se pojavljuju na koži kada dulje vremena u krilu držite laptop ili pak bocu s toplom vodom? Radi se o ne tako rijetkom sindromu prepečene kože, a iako djeluje bezazleno ne biste ga trebali podcijeniti.

U posljednje vrijeme sve češća je pojava tzv. sindroma prepečene kože, a razlog njegovoj povećanoj učestalosti krije se u kućnim uredima i prakticiranju rada od kuće.

Prilikom rada od kuće mnogi se odriču klasičnog sjedenja za stolom te radni dan provode udobno zavaljeni na kauču ili fotelji s prijenosnim računalom na krilu. U tom položaju često provedemo i vrijeme kada smo bolesni ili nam je hladno, držeći na trbuhu topli termofor. Međutim, ako dulje vremena provedete u ovome, doduše, vrlo ugodnom položaju, nakon nekog trenutka pojavit će se vrlo neugodna pojava: osip na područjima kože koja je došla u kontakt s izvorom topline.

Kako prepoznati oštećenje kože

Sindrom prepečene kože medicinskog naziva Erythema ab igne, u slobodnom prijevodu znači ‘crvenilo kože uzrokovano požarom’, piše Glamour. Sindrom prepečene kože u pravilu je smeđi ili crveni mrljasti osip koji uzrokuje peckanje i svrbež, a može biti uzrokovan izlaganjem kože pretjeranom izvoru topline – poput boce s toplom vodom na koži ili prijenosnog računala u krilu. Iako generatori topline nisu dovoljno vrući da bi uzrokovali stvarne opekline, opetovano izlaganje toplini od 43 do 47 stupnjeva može prouzročiti hiperpigmentirani osip.

Kako liječiti sindrom prepečene kože

Dobra vijest je ovaj neugodan osip vrlo lako spriječiti, a sve što treba činiti je izbjegavati kože i izvora topline. Ako dobro pazite crvenilo će s vremenom izblijedjeti i na kraju nestati. Prema riječima stručnjaka ono što također ne može naštetiti redovito je mazanje kože hidratantnom kremom i time ojačati njezinu i prirodnu zaštitnu barijeru.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.