6 najčešćih greški pri pečenju palačinki

Izrada savršene hrpe palačinki uopće nije laka. Kako bi izbjegli zamke zagorenih, neukusnih ili brašnastih palačinki, pročitajte koje su najčešće greške koje ljudi rade i kako ih izbjeći.

Miješanje vlažnih i suhih sastojaka se radi odvojeno

Opće pravilo kod pečenja palačinki je: ‘Suhe sastojke treba temeljito kombinirati u jednoj posudi PRIJE dodavanja tekućih sastojaka’. Tekuće sastojke također treba temeljito izmiješati prije nego što se spoje sa suhim sastojcima.

To će osigurati ujednačeno tijesto i smanjiti rizik od pretjeranog miješanja. A to se dobro povezuje sa sljedećim savjetom.

Pretjerano miješanje tijesta

Alix Traeger, bivša producentica tvrtke Buzzfeed Tasty otkrila je da je tajna pahuljastih palačinki u tome da se smjesu ne smije previše miješati.

Ljudi često u želji da se riješe grudica predugo miješaju tijesto, što ne samo da ispuhuje mjehuriće zraka iz smjese, već može dovesti do prekomjernog razvoja glutena, što znači da ćete imati žilave palačinke.

Odmah radite palačinke nakon što ste pripremili smjesu

Tijesto za palačinke se treba ostaviti da ‘odmori’  najmanje 20 minuta nakon što ga napravite. Još bolje je kao imate malo vremena ostaviti ih da odstoje 30 do 45 minuta.

Kuhar Monaz Dumasia je objasnio da ‘odmaranje omogućava glutenu u brašnu da se opusti, a zrna škroba nabubre ‘, što znači da je vjerojatnije da će palačinke na kraju biti pahuljaste i laganije.

Pečenje na pogrešnoj temperaturi

Ako je prejaka vatra palačinke će ili izgorjeti na rubovima ili će sredina ostati sirova, a ponekad i oboje. Ako je premala vatra dok ispečete zadnju palačinku, ostale će se već odavno ohladiti.

Chris O’Neill, izvršni kuhar u The Breakfast Clubu, rekao je da ‘nikad ne smijemo stavljati smjesu za palačinke na hladnu tavu’.

– Zagrijte tavu na umjerenoj vatri otprilike tri minute prije dodavanja smjese – savjetuje.

Okretanje palačinki

Dr. Garryj Tungate, predavač fizike sa Sveučilišta u Birminghamu, je smislio znanstveno utemeljeni pristup savršenom okretanju palačinke.

Svoje otkriće temelji na proučavanju palačinke od 50 g tijekom kojeg je ubrojao brojne varijable kao što su kinetička energija, gravitacija, brzina i okretni moment.

– Najbolji rezultati postići će se okretanjem zgloba tako da se tava pomiče prema gore, što dovodi do klizanja palačinke prema gore i iz posude, dok bi izravnim podizanjem ruke u kojoj je tava ostao djelomični vakuum ispod palačinka, koja bi se zadržala u tavi – otkrio je u svojem istraživanju.

Ni previše okretanja palačinki nije dobro

Ne treba okretati palačinku više od jednom jer će se ispuhati.

Philip Inzani, vlasnik 24-satnog Polo bara u istočnom Londonu rekao je ‘da ovo može biti kontroverzno, ali mi ne okrećemo palačinke. Čekamo dok se mješavina palačinki ne počne napuhavati. Uzmemo lopaticu i pažljivo ju okrenemo – izjavio je.

 

Izvor: 24 sata

Foto: Pixabay

Najnovije